Тестова игра: Минерални води на България (част 2)

Тестовата игра е изготвена от Христо Кичиков, учител по география, и Павел Вълчев. Успех!

1. Градът е идеално място за климатотерапия, балнеолечение, рехабилитация, профилактика и почивка. В района му има над 80 термоминерални извора (42-81°С). Тук е най-изчистеният от алергени въздух в България и е истински рай за хората с асматични и алергични проблеми. Отличава се с най-високата средногодишна температура на въздуха? За кой балнеоложки център се отнася описанието?

2. Кой български град е известен като „Спа столица на България” и „Спа столица на Балканите”?

3. Разположено в Петричко-Санданската котловина на левия бряг на р. Струма, на европейския път E79 и жп линията София - Кулата, селото е известен балнеоложки център. Покрай минералните извори са се образували кални бани, в които се лекуват дископатия и други костни заболявания. За кое населено място се отнася описанието?

4. Разположен е в живописна долина между планините Рила, Верила, Витоша и Плана планина, на 53 km от София и 25 km от курортен комплекс Боровец. Минералните му води с температура от около 39-41°С, както и благоприятния климат, оказват благоприятно влияние върху заболявания на опорно-двигателна система и кожни дерматити. Кой е този балнеоложки център?

5. Този балнеолечебен център е известен с деветте си минерални извора, с температура на водата 56°С, и радиоактивност, втора в България след Нареченски бани. Намира се в Средногорието в близост до планините Средна гора и Рила, както и до прохода Траянови врата. Обявен е за град през 2006 г.

6. Минералните води на кое населено място се отличават с изключително висока степен на съдържание на флуорид – 24 mg/l - първо място в България.

7. В с. Шкорпиловци (област Варна) има минерални извори, отличаващи се с високо съдържание на йодид. За лечението и профилактиката на какви заболявания са подходящи йодните води?

8. Балнеолечението с железни минерални води намира приложение при желязодефицитна анемия. Къде в България се намират минерални води с най-високото съдържание на железни йони?

9. Минералната вода, извираща тук, е с високо съдържание на натриеви, магнезиеви и калциеви соли, както и на сероводород. Използва се за лечение и профилактика на бъбречно-урологични заболявания и болести на храносмилателната система, а в комбинация с процедури с лечебна кал от близкото крайморско езеро е подходяща за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат.

10. В централната част на Дунавската равнина, в област Велико Търново, на 2 km от главен път, свързващ градовете София, Плевен и Русе е разположено селище, известно със своите лековити минерални води, подходящи за ефективно лечение на заболявания на опорно-двигателната система, стомашно-чревни и еднокринни заболявания. Функционира специализирана болница за рехабилитация. Кой е този балнеоложки център?

Коментари (0)