Български географски фестивал - Русе 2018 (регистрация за участие)

19.02.2018
Скъпи приятели на Географията, имаме удоволствието и честта да ви поканим на Българския географски фестивал - Русе 2018! Научете повече за регистрацията за участие в най-популярното географско събитие на България!

След успешните фестивали в Ямбол през 2015 г.Казанлък през 2016 г. и в Пазарджик през 2017 г., отправяме поглед към четвъртия по ред географски фестивал в България. На 21 и 22 април 2018 г. град Русе ще бъде географската столица на България за тази година! Именно там ще се проведе Българският географски фестивал! Градът ще домакинства географския празник и ще бъде четвъртият град, приемащ най-масовото географско събитие в страната. 

Какво ще се случи на Фестивала?
 
- интерактивни и практически състезания за ученици;
- панелна сесия от презентации на географи и пътешественици;
- географски изложби и експозиции;
- дейности за учители, за студенти и за любителите;
- организиране на щандово пространство, представящо географско образование, бизнес и социални инициативи;
- обявяване на победителите в националните географски конкурси, предшестващи фестивала;
- и много тематични географски изненади и забавни моменти.
 
Организаторите
 
Съорганизатори са Географ БГ, Българското географско дружество, община Русе и Средно училище за европейски езици „Св. Константин-Кирил Философ“Традиционен спонсор на фестивала е Издателство „Булвест 2000“. Фестивалът се осъществява с подкрепата на РУО - Русе и в партньорство с Reach for Change BulgariaБългарски антарктически съюзфондация „Русе - град на свободния дух“, фондация ЕконтGeographica LtdNational Geographic България, Уикипедия България, Център за иновации и компетенции, . 
 
Медиен партньор на събитието е Нова Броудкастинг Груп.
 
Организационният комитет за провеждане на мероприятието е в състав: проф. Румен Пенин, председател, доц. Георги Бърдаров, доц. Никола Тодоров, доц. Стоян Недков, доц. Климент Найденов, доц. Стелиян Димитров, гл. ас. Димитър Желев, гл. ас. Евгения Сарафова, гл. ас. Атанас Китев, Добромира Николова, Милен Иванов, Татяна Стефанова, д-р Наталия Иванова, Жасмина Щерева, Бойка Василева, Лидия Семерджиева, Десислава Христова, Иван Иванов, Кирил Николов
 
Как може да участвате?
 
Участието във Фестивала е безплатно и става с регистрация чрез попълване на онлайн заявление – индивидуално (като гост) или отборно (за ученическо състезание). 
 
 
Ученически състезания
 
Форматът на състезанието по време на Фестивала предвижда провеждането на отборно състезание - Географиада. Заявлението за участие е отборно и се попълва от ръководителя на отбора (учител по география). Всеки един отбор, който участва, трябва да има ръководител и трябва да бъде съставен от 4 ученици-състезатели – двама до 7. клас и двама до 12. клас. Допуска се образуването на отбори с деца от две или повече училища. Допуска се и втори учител-придружител на отбора. Един от учениците трябва да бъде посочен за капитан на отбора. 
 
Самото състезание протича в два етапа. Първият е квалификационен и в него отборите се явяват на тест, който да определи финалистите. Вторият етап е интерактивен и в него отборите трябва да отговарят на въпроси в рамките на определено време. Въпросите са задавани чрез мултимедия, а надпреварата се провежда от водещ и е пред публика в зала. Тематиката на въпросите е съобразена с географското познание, застъпени в обучението по география от 5. клас до 12. клас. Учителите и учениците от регистрираните отбори ще получат допълнителни указания по електронна поща допълнително.
 
Споделяме въпросите от изминалите издания на фестивала:
2015 г.: Полуфинал 1Полуфинал 2Финал 
2016 г.: Квалификационен кръгФинал 
2017 г.: Квалификационен кръгФинал
 
За отборно състезателно участие, моля да попълните онлайн ФОРМАТА ЗА ОТБОРНА РЕГИСТРАЦИЯ. Очаквайте потвърдителен имейл от Организациония комитет след регистрация в рамките на 2 работни дни. В него ще получите и допълнителна информация, свързана с участието на фестивала.
 
 
 
Учениците, участващи в Българския географски фестивал участват и в индивидуално състезание „Разходка с изненади“. Форматът на състезанието включва 40-минутна разходка в „Младежки парк“ на Русе. По време на разходката учениците ще бъдат разделени в няколко групи. Всяка група ще чуе една и съща образователна беседа, след което учениците ще бъдат отведени в сградата на Средно училище за европейски езици „Св. Константин-Кирил Философ“, където в рамките на 30 мин. ще държат тест, посветен на географската информация, която са видели и чули по време на беседата. В индивидуалното състезание могат да участват всички ученици, членове на регистрираните отбори и всеки ученик, регистрирал се като индивидуален участник във фестивала. 
 
Споделяме въпросите от изминалите издания на фестивала:
Ямбол - 2015
Казанлък - 2016
Пазарджик - 2017
 
Индивидуално посещение на Фестивала
 
Всеки може да се включи във Фестивала като гост и зрител на отделните прояви – състезания, презентации, изложби и др. За да се участва в проявите, където от организационна гледна точка се изисква предварителна бройка, е необходимо условие да се попълни ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА ИНДИВИДУАЛНО УЧАСТИЕ:
 

 
Национални географски конкурси преди Фестивала
 
Всяка година Българският географски фестивал е предшестван от националните географски конкурси. Ето какви са категориите, в които ще се борят участниците през тази година:
 
 
Важни срокове:
 
- 30 март 2018 г. – краен срок за подаване на заявления за участие във Фестивала;
- 30 март 2018 г. – краен срок за изпращане на материалите за участие в националните конкурси.
 
 
Транспорт и настаняване:
 
Всеки от гостите на Фестивала организира и обезпечава настаняването си в хотел, разходите за транспорт и всички разходи от личен характер.
 
За участниците във Фестивала е предвиден сертификат, а за победителите в конкурсите и състезанията – награди. Окончателната програма на Фестивала по дни и часове ще бъде обявена след края на регистрацията за участие и ще бъде изпратена до всеки един регистрирал се участник.
 
И нека бъде Географски фестивал! 
 
Присъединете се към Facebook групата на Българския географски фестивал!
 
За въпроси, свързани с Фестивала, пишете на geografski.festival@gmail.com или се обадете на тел. (+359) 893 34 0133.
 

 

 

Коментари (2)

Доника Евтимова
09.03.2018 11:28
Радваме се , че Русе ще е център на географския фестивал. Чакаме ви!
Диди Николова
22.02.2018 22:29
Успех на фестивала! Тази година мисля да се присъединя с моите ученици. Радва ме, че географите имаме свой фестивал. Доскоро в Русе!